perjantai 20. kesäkuuta 2014

Jäätävän tuskainen EM kisa


Huh huh. Eipä olisi tuskaisempaa voinut olla. Todellinen survival game tämän päivän kisa...

Täytyy myöntää, että jo ennen kisaa fiilikset olisivat voineet olla paremmat. Oon kärsinyt täällä allergiaoireista, joten happi ei oo kulkenut kuten pitää. Keli on ollut koko ajan tosi jees, paitsi meidän kisapäivänä... Tänään oli about +13 ja vesisadetta. No, se juttuhan on tietty sama kaikille.

 Uinti alkoi kohtuu mukavasti ja olin ekalla poijulla ihan jees asemissa porukan puolivälin paikkeilla. Sen pidempään ei sit ollukaan mahiksia uida huonolla hapella, vaikka pidin tehon normaalia rauhallisempana. Loppu 1000 m oli hapetonta taistelua. Lopulta pääsin vedestä pikku porukassa vajaa pari minuuttia kärjen perässä ja minuutin voittajan perässä.

Pyörä oli ihan kammoa. Ekat 20 km henki vinkui ihan hulluna, kun oli kunnon astmakohtaus päällä. Niinpä pari kovaa ajajaa pääsi karkuun multa heti alkumetreillä. Eipä auttanut kun laskea menoteho lenkkeilyksi, mikä kyllä auttoi rauhoittamaan hengityksen, mutta vauhdin rahoittelussa lisääntyi aivan sairaan jäätävän kelin tuomat tuskat. Jalat eivät toimineet. Eivätkä kädetkään. Koko reissun aikana sain kylmillä käsillä juotua yhden kerran, noin 0,5 dl. Lopulta vedin koko matkan (paitsi alamäen, jossa hävisin taas suurimmalle osalle...), mutta eihän se pyörä kylmillä jaloilla ja huonolla hengityksellä mihinkään liikkunut ja hävisin tietty paljon kunnon ryhmille. No, joitain naisia sain tosin ohiteltuakin, mutta he olivat niin heikkoja pyörän päällä ja muutama heistä myös aivan kylmän horkassa, etteivät ehtineet lopulta edes juoksemaan, kun kärki otti kierroksella kiinni.

Pyörän päällä mietin monen monta kertaa keskeyttämistä, mutta päädyin kuitenkin juoksemaan. Juoksu oli sekin ihan kammoa. Jalat eivät oikein lämmenneet edes siinä lajissa, mikä on jo tosi harvinaista. Kyljet kramppailivat astmahässäkän jäljiltä. Lisäksi henki alkoi taas vinkua, jos nostin vähänkin vauhtia edes anakynnystehon tuntumaan. Siitä oon aika yllättynyt, että yksinäisen erittäin tahmean pyörän jälkeen, vain 0,5 dl nesteillä ja noin 15 kcal energialla ja alavauhtisella juoksuteholla hävisin voittajalle, olympiavoittaja Nicola Spirigille, vain 2 min juoksuosuudella?!? Eli sinänsä kunto taitaa olla ok mallilla ;)

 Niin sijoituksena olin muuten 40 lähtijästä 21. Silti viimeinen maaliin selvinnyt, koska moni ei kerennyt edes juoksemaan, kaatui tai jäätyi tai muuten vaan heivasi sivuun. Eli valitettavasti EM kisa oli tällä kertaa aika lailla naurettava farssi. Toki voittaja ja muut hienoja suorituksia tehneet olivat ihan jäätävän kovia ja ovat upeat sijoituksensa ansainneet!

Nyt täytyy koittaa unohtaa tän päivän surkea suoritus, hoitaa astma kuntoon ja suunnata katseet kesän tuleviin koitoksiin. Niin ja nyt ihan kiireellä lähden kukkien metsästysreissulle tonne alppivuorten rinteille - onhan sitä sentään Juhannus ja jospa kukat tyynyn alla auttaisivat vihdoin tänä vuonna ;)

sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Suomen mestaruus sprintissä


SM kisoissa on aina ihan omanlaisensa tunnelma. On kiva tavata kilpakumppaneita ympäri Suomen ja päästä turisemaan niitä näitä. Tietty on myös kiva kuulla - ja nähdä tuloslistoilta - miten talven harjoituskausi on itse kullakin sujunut ja onko lajin pariin ilmestynyt vaikkapa uusia nuoria lupauksia.

Eilen käytiin siis sprintin SM koitos Hyvinään Sääksissä. Keli oli erittäin kylmä, mikä sinetöi taktiikkani. Sain valkulta ohjeeksi ottaa mahdollisimman rennosti ja minimoida kaikki vamma- ja jumiriskit, joita kylmässä aina valitettavasti on. Jo ensi perjantaina kisaan nimittäin olympiamatkan EM skabassa Itävallan Kitzbuehelissa.

Näin me naiset painettiin eilen rohkeina järveen.
No,  mutta lyhyt yhteenveto eilisestä. Tunsin jo uinnin alkumetreillä, että viime viikkoina vaivanneet väsyneet kädet eivät ole toipuneet ja niinpä päätin jäädä uimaan rentoa uintia kärkiryhmässä. Pyörää ajoin Väisäsen Katjan kanssa tai aika pitkälti taisin päätyä vetohommiin  ja avittaa monen monta vuotta kärkikahinoissa mukana ollutta Katjaa ennen juoksuosuutta ;) Pyöräni ei kuitenkaan kulkenut normi vahvasti, reidet olivat ihan kohmeessa.

Heti pyörältä hypättyäni tunsin, että varpaat olivat aivan jäiset ja toinen jalkapohja kramppaili. Onneksi mulla oli vaihtopaikalla kylpyvadillinen kuumaa vettä! Ja seisoskelinkin siinä hetken ennen kuin uskalsin tunkea varpaat lenkkareihin ja lähteä kipittämään…  Olin silti kiitollinen, ettei juoksussa tarvinnut revittää, vaan sain ottaa juoksuosuuden rennohkosti about olympiamatkan vauhtia. Juoksuaikani oli kuitenkin positiivisin osuus tämän päivän suorituksessani, sillä esim. miehiinkin verrattuna kipitin yllättävän haipakkaa. Maalissa sain jälleen tuuletella Suomen nopeimpana naispuolisena triathlonsprintterinä! Jee!

Gorea päällä palkintojenjaossa... Vasemmalta hopeamitalisti Katja Väisänen, minä ja pronssimitalisti Anni Antikainen.

Niin ja nuoria lupauksiakin oli muuten naisten kisaan ilmestynyt. Turkulaisessa Antonia Gröndahlissa  on selkeää lisanordenmaista potentiaalia. Antonia on entinen hevostyttö ja harrastanut triathlonia vasta parisen vuotta. Tänään hän voitti N19 sarjan ja taisteli jopa naisten pronssista! Hienoa, että lajissamme on nyt Parviaisen supersiskojen lisäksi enemmänkin girl poweria!

Nyt ajatukseni ovat kuitenkin jo perjantain EM:ssä. Luvassa on kovaa menoa, sillä viivalla ovat muun muassa hallitseva olympiavoittaja ja hopeanainen. Toivotaan, että Itävallan asfaltissa on taikaa ja mulla kulkee perjantaina yhtä hyvin kuin muutama viikko sitten Pöltenissä. :)

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Vinkkejä aloittelijoille triathlonkisoihin

Teksti päivitetty 29.5.2015

Moni uusi harrastaja on löytänyt talven aikana triathlonin pariin. Starttiviivoilta löytyykin tänä kesänä ennätyksellisen paljon triathlonin ensikertalaisia. Tässä muutamia vinkkejä teille kaikille uusille tulokkaille - tervetuloa kivan lajin pariin, toivottavasti nautitte menosta!


VIKALLA VIIKOLLA

Huolla välineesi. Tarkista, että pyöräsi vaihteet ja jarrut toimivat. Rikkinäinen pyörä on turvallisuusriski niin itsellesi kuin kanssakilpailijoille. Tarkista myös märkäpukusi ja korjaa kaikki pienetkin "haavat" märkäpukuliimalla. Laita lenkkareihin pikanauhat (jos käytät sellaisia) ja juokse nauhoilla ainakin yksi lenkki, jotta varmistut sopivasta kireydestä. Kisaa varten kenkiin kantsii laittaa myös talkkia, etenkin mikäli et aio pukea sukkia jalkaan.

Tutustu kisareitteihin. Jos asut kisapaikan lähistöllä, kannattaa reitit tsekata livenä. Esimerkiksi Vantaa Triathloniin 6.6. osallistuville järjestetään myös ohjattu tutustuminen kisaviikon tiistaina 2.6. klo 18.00. Jos asut kaukana, kantsii reittikarttoihin tutustua netissä. Kiinnitä huomiota uimajärven lämpötilaan, pyörä- ja juoksureittien profiileihin sekä siihen, kuinka monta kierrosta kussakin lajissa tulet tekemään.

Kevennä harjoittelua. On yksilöllistä, miten paljon treenejä kantsii keventää. Hyvä nyrkkisääntö on, että harjoittelet noin 50-70 % normaalimäärästäsi. Vikalla viikolla kantsii tehdä joka lajissa myös muutamia lyhyitä reippaita pätkiä, jotta kroppasi ei mene turhan veteläksi, vaan virittyy sopivasti. Muista kuitenkin, että kuntoa et voi enää nostaa treenaamalla, vaan riittävä lepo on tärkeintä.


Tee (kevyt) hiilihydraattitankkaus. Jos kisamatkasi on olympiamatka (eli perusmatka) tai sitä pidempi, voit hyötyä hiilihydraattitankkauksesta. Syö noin vuorokauden ajan tavallista enemmän hiilihydraatteja, mutta lopeta tankkaus vikana kisaa edeltävänä päivänä ja nauti tällöin normaalia, helposti sulavaa, sinulle tuttua ruokaa. Vikana iltana ei siis enää kantsi ahmia mahaa ylitäyteen.



KISA-AAMUNA

Herää ajoissa ja syö normaali, helposti sulava aamupala 2-4 tuntia ennen starttia. Hyviä useimmille sopivia ruokia ovat esimerkiksi pieni määrä puuroa, riisimurot, vaalea leipä, hunaja ja marmeladi, juusto, kananmuna, tuoremehu (tai punajuurimehu ;) ) ja kahvi, mikäli olet tottunut juomaan sitä. Itse teen kisa-aamuina aina lyhyen aamulenkin ennen aamupalaa.

Saavu kisapaikalle ajoissa. Tarkista sopiva aika kilpailuohjeista. Yleensä sopiva saapumisaika on noin 1.30 h ennen starttia, mutta joihinkin tapahtumiin saattaa olla parempi tulla jopa tätä aikaisemmin.

Varmista osallistumisesi kisakansliaan (joskus voit tehdä tämän jo edellisenä päivänä). Samalla saat kilpailunumerot, uimalakin sekä ajanottolaitteen. Varmista jo tässä vaiheessa, että saamassasi pussissa on kaikki, mitä kuuluu.

Osallistu kilpailuinfoon. Siellä kuulet mahdolliset viime hetken muutokset. Älä ujostele kysyä, jos joku juttu on sinulle epäselvä!

Tee lyhyt verryttely. Tarkista vielä kerran, että pyöräsi toimii. Tsekkaa myös, ettei renkaisiisi ole tarttunut lasinsiruja tai muuta terävää. Pumppaa renkaat. Vie pyörä ja muut tavarat vaihtopaikalleMyös kisalenkkarit jätetään tässä vaiheessa vaihtopaikalle, joten on kätevää olla myös toiset lenkkarit mukana. Paina mieleesi, missä päin vaihtoaluetta oma paikkasi sijaitsee (esim. 3 rivi oikealla suuren puun vieressä), jotta löydät sen näppärästi uimasta tullessasi.

Pue märkäpuku ajoissa. Pukeminen vie helposti jopa 10-15 min. Jos haluat, voit laittaa rasvaa lahkeiden sisäpuolelle, jotta puku tulee sutjakasti pois päältä. Itse aloitan pukemisen aina noin 40 min ennen starttia ja tämän jälkeen teen 15 min verryttelyn. Meidän pitää kansainvälisissä kisoissa nousta lähtökarsinaan 15 min ennen starttia, mikä on yleinen käytäntö myös monissa Suomen koitoksissa. Tarkista tämä kilpailuohjeista tai kysy asiaa kilpailuinfossa.


KISAN AIKANA

Yritä asettua lähdössä tasosi mukaiseen paikkaan: jos koet olevasi vahva uimari, mene rohkeasti eturiviin ja jos taas koet uinnin olevan heikko lenkkisi, kantsii jäädä taakse tai mennä porukan reunalle. Näin vältyt turhilta ruuhkilta ja "yliuinneilta".


Lähde maltilla matkaan. Uinnissa on aina ruuhkaa, vaikka noudattaisit tuota edellistä ohjetta. Rentoudu ja muista hengittää, ruuhka helpottaa yleensä viimeistään ekalla poijulla.

Pysy vaihdossa rauhallisena, ylimääräinen sähläys ei hyödytä. Aloita riisumaan märkäpukua heti vedestä noustuasi. Riisu puku vyötäröllesi samalla, kun juokset vaihtopaikallesi. Riisu jalkaosuus puvusta vaihtopaikalla. Pue kypärä päähän, pyöräkengät jalkaan (ellet jätä niitä valmiiksi polkimiin) ja mahdolliset muut vaatteet päälle. Taluta pyöräsi pois vaihtopaikalta ja nouse pyörän päälle vasta merkkiviiva ylitettyäsi.


Pyöräilyssä noudata liikennesääntöjä ja peesiohjeita.Jos kisassa on peesikielto, et saa ajaa 10 m lähempänä edellä menevää. Jos taas peesaaminen on sallittu, voit ajaa ihan edeltävien lähellä ja hakea siitä imua sekä tuulisuojaa. Muista juoda ja pitkillä matkoilla myös syödä pyöräillessä. Pyöräosuuden vikojen kilsojen aikana ei enää kantsi syödä ja juoda, vaan yleensä on parempi antaa mahan rauhoittua ennen juoksuosuutta.
Aloita juoksu maltilla. Juokseminen voi tuntua alkuun jäykälle, mikäli et ole tehnyt paljon pyörä-juoksu-yhdistelmäharjoituksia, mutta jalkasi aukeavat kyllä, joten älä masennu juoksun alun tunteesta. Keskity hyvään tekniikkaan eli pidä hartiat rentoina, lantio korkealla ja askelkontakti nopeana. Fiilistele katsojien kannustusta ja pyri itsekin hymyilemään ainakin välillä jos vaan mahdollista - siitä saat varmasti voimia. Juoksuosuuden loppua kohti voit sitten vaikka nostaa vauhtia ja laittaa tiukille. Maaliviivan ylitettyäsi muista onnitella itseäsi: olet nyt triathlonisti :)