perjantai 30. marraskuuta 2012

Vuoden naistriathlonisti!

Minut valittiin viime viikonloppuna vuoden naistriathlonistiksi. Hieno kunnia – voin nyt tituleerata itseäni Suomen vuoden 2012 kovimmaksi triathlonistinaiseksi!

Hiukan kuitenkin ihmetyttää, miksi kunniakirjassani on etuliite ”nainen”? Vuoden triathlonisti tittelin sai nimittäin turkulainen Thomas Darby, joka teki upean kisakauden, mutta vaikka kuinka objektiivisesti yritän asiaa kaivella, eivät Darbyn tulokset ole mielestäni millään mittapuulla omiani parempia. En todellakaan halua vähentää tällä kirjoituksellani Darbyn saavutusten arvoa: hän teki kovan kauden ja voitti mm. ensimmäiset miesten Suomen mestaruutensa - onnittelut! Olen pahoillani, että tällaisen ruikutuskirjoituksen ylipäätään blogiini pistän, mutta homma häiritsee sen verran, että pakko mun on mielipiteeni sanoa.

Darbyn kauden parhaat tulokset ovat kaksi SM-kultaa ja Ironman 70.3. Antwerpenin nelossija. Myös itse voitin tällä kaudella kaksi SM-kultaa. Lisäksi sijoituin 11. sijalle olympiamatkan maailmancupissa Huatulcossa (paras suomalaissijoitus olympiamatkan maailmancupissa about 10 vuoteen), kaksi kertaa podiumille olympiamatkan continentalcupissa (näissäkin kisoissa voitin useita olympialaisiin yltäneitä ja lisäksi taidan olla ainoa suomalainen, joka on ikinä ITU:n olympiamatkan continentalcupeissa ylipäätään seissyt palkintopallilla…) ja kolmanneksi puolimatkalla Challenge Walchseessa (osallistujien tason puolesta jopa kovempi kisa kuin Darbyn 70.3 Antwerpen oli). Ja kai sekin voidaan meriitiksi laskea, että jäin vain yhden sijan päähän Lontoon olympiapaikasta.

Niinpä nyt häiritsee, millä perusteella mut on rankattu vasta vuoden toiseksi parhaaksi vai elääkö triathlonliitto muinaisajoissa, jolloin valittiin vuoden naisurheilija kuin lohdutuspalkintona vuoden urheilijan ohella? Pyysin kirjallista perustelua valinnasta sähköpostitse tämän viikon alussa, mutta minkäänlaista selitystä saati edes vastausta en ole saanut. Tietysti urheilijavalinnat ovat mielipidekysymyksiä, mutta näinkin tärkeitä mielipiteitä pitää pystyä perustelemaan. Ei sitä kuitenkaan kovin montaa kertaa urheilu-uralla tällaisten meriittien saavuttamiseen ole mahdollisuutta, joten mielestäni mulla olisi ollut oikeus saada kunnon perustelu valinnalle.

Tottakai – ja toivottavasti – liitolla on tärkeämpääkin tekemistä kuin setviä tätä valintaa. Mutta ei yhden sähköpostin kirjoittaminen kovin kauaa pitäisi viedä: kai valinnan esittäjä on asiansa kokouksessa jollain muotoa perustellut…?

No, se siitä ruikutuksesta ja muihin asioihin. Syksy on sujunut erittäin hyvin. Otin treenaamisen suhteen rennosti noin kuusi viikkoa. Urheilun pistäminen sivummalle ja ajan antaminen muille asioille yli kahden vuoden yhtäjaksoisen kisaamisen jälkeen oli tarpeen. Nyt oon aivan intoa puhkuen aloittamassa uutta treenikautta! Muutenkin kuuluu hyvää, sillä gradu alkaa olla loppumetreillä ja lisäksi olen alkanut valmentamaan aivan mahtavaa kuntoilijaporukkaa. Valmentaminen on ollut tosi antoisaa ja on ollut kivaa, kun urheilemiselleni on tavallaan löytynyt pieni lisätarkoitus, kun oon päässyt jakamaan triathlonista saamaani iloa ja kaikkea lajista oppimaani muille. Eli pientä urheilijavalintakismitystä lukuun ottamatta kaikki sujuu oikein mukavasti :)

13 kommenttia:

  1. Taitaa olla vielä liiton säännöt vähän vanhanaikaset. Kenties pykälissä on, että vuoden urheilijan titteli on vain miehille, kun kerta naisille on "oma sarjansa", ettei tulis kahta titteliä yhteen osotteeseen. Voisi siis yhtä hyvin olla vuoden mies- ja naistriathlonisti tuon vuoden triathlonistin ja naistriathlonistin sijaan. Sillon ei jäis jossitteluille sijaa.

    Ehdottomasti tulosten valossa sä olisit vuoden triathlonisti, sitä tuskin kukaan kiistää.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut!

    t. eräs kuntohölkkääjä

    VastaaPoista
  3. Miesten saavutuksia vaan tunnutaan arvostavan VALITETTAVASTI tässä maassa enemmän kuin naisten.. Sinulle tuo titteli olisi kyllä kaiken järjen mukaan kuulunut. Onneksi nyt saatiin hallitukseenkin mukaan yksi nainen.

    VastaaPoista
  4. Onnea Kaisa hienosta kaudesta. Sä olit paras ja eikös kentän mielipide ole se tärkein :)

    VastaaPoista
  5. Kyllä minuakin harmitti puolestasi ihan hirveästi heti kun luin uutisen valinnoista. Onhan itsestään selvää, että olet oikeasti se paras vuoden urheilija!

    Onkohan niin, että lähtökohtaisesti vuoden urheilija on aina mies? Toivottavasti asiaan tulisi korjaus jos näin on. En voi käsittää, miksi luokitus ei ole vuoden miesurheilija ja vuoden naisurheilija.

    Esim. Chris Carmichael kertoo kirjassaan, että kestävyysurheilun sukupuolittumista tutkinut Abby Ruby on todennut triathlonin olevan yksi tasa-arvoisimmista lajeista: sukupuolen suhteen ei naisia ole koskaan syrjitty osallistumisoikeuksien, matkojen tai palkintojen suhteen. Jos nyt suomessa lähtökohtaisesti "vuoden urheilija" olisi aina mies, ei se perustu vanhanaikaisiin perinteisiin. Sen sijaan se olisi erittäin valitettava uusi suunta pois triathlonin alkuperäisistä ihanteista.

    VastaaPoista
  6. Tuossa tosiaan on kyse vanhanaikaisesta kunnianosoitusmallista: ensin oli vuoden urheilijoita, sitten jokunen kymmenen vuotta sitten havaittiin että kas, naisetkin urheilee ja näköjään ihan hyvin, ja siitä malli on jäänyt. Useissa lajeissa Suomessa on kuulemma tapana, että on vuoden urheilija + naisurheilija,mutta jos vuoden urheilija on nainen niin miesurheilijaa ei valita. Omituista sekin. Naisurheilijan erillinen valinta oli ehkä tarpeen silloin, kun naisia oli kentällä vielä vähemmän jolloin todennäköisyydet palkinnolle olivat aika vähäiset: vaikkapa triathlonissa tuo kuitenkin tuntuu vähän hassulta ja aikansa eläneeltä, ymmärtääkseni lajissa on Suomessakin aika hyvin ja kovatasoisia naisia.

    Valitaan sitten vuoden mies- ja naistriathlonistit jos pakko on sukupuolen mukaan mennä.

    VastaaPoista
  7. Kaisa, oot ihan kunkku valmentaja! ups, siis kuningatar! :)

    VastaaPoista
  8. Vuoden urheilijoiden valinnat ovat harvoin helppoja. Triathlonissa on aina hankaluuksia arvottaa lyhyitä ja olympiamatkoja kisaavien täysosumat suhteessa harvemmin starttaavien pitkiä matkoja tekevien urheilijoiden onnistumisiin.

    Valintasi 2012 naistriathlonistiksi oli tarkoitus olla kannustus ja kiitos, joten liiton tulevana PJ:nä pyydän Kaisa anteeksi, jos valintamme on loukannut sinua. Arvostamme suuresti panostasi Suomen triathlonin maailmalle viemiseen ja olemme tukeneet Olympiaprojektiasi liiton pienistä varoista niin merkittävästi, kuin mahdollista.

    Oheisessa linkissä liiton sivuilla on perustelut, joilla vuoden 2012 triathlonistit valittiin:
    http://www.triathlon.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=742:liiton-hallituksen-perusteluita-vuoden-urheilijan-valintaan&catid=1:uutiset&Itemid=49

    Kohti tiiviimpää vuorovaikutusta triathlonissa,
    Toni Niiranen
    Tri-liiton PJ 2013-2014

    VastaaPoista
  9. Kyllä asian voi tältä kannaltakin nähdä. Kiitos kun perustelut tulivat tänne blogiini - meinasin jo pistää uuden sähköpostin, kun ajattelin ettei se lähettämäni tullut perille... ;) ja kiitos hienosta kunniasta!

    Eniten tässä hämäsi se, että viime vuosina on valittu mies- ja naistriathlonisti ja otin tämän turhan henkilökohtaisesti ja naisia syrjivästi ;) Lisäksi pureuduin tulosten tarkastelussa pintaa syvemmälle ja vertailin esim. eroja voittajiin.

    Oman kokemukseni mukaan pidän myös ITU:n olympiamatkan kisoja aivan ylivoimaisesti kovatasoisimpina (esim. ITU world cup vst ironman 70.3 EM). Toivottavasti tämä kommentti ei nyt suututa puolia suomalaisia, sillä ovat ne muutkin kisat toki tosi kovia ja hullun kivoja ja aion tehdä niitä jatkossa yhä enemmän; sittenpähän joudun todella miettimään myös tätä arviotani uudestaan :)

    Ymmärrän myös valintojen vaikeuden. Jäihän nytkin moni upea suomalaissijoitus varjoon: esim. Hastin 12. sija ITU:n pitkän matkan MM:ssä, Merjan 12. sija pitkän EM:ssä ja 15. sija MM:ssä ja Venlan 12. sija Ironman EM:ssä - hyvä Suomi ja suomalainen triathlon!

    Ehkä jatkossa kantsisikin vielä tarkemmin miettiä, valitaanko vuoden urheilijaa vai arvokisamenestyjää ja arvotetaanko Suomessa kaikkien matkojen ja sarjojen kisat samalla tavalla vai mikä on peruste.

    No, eivätpä nämä valinnat nyt todellakaan ole oleellisin juttu, mitä lajimme eteen pitää tällä hetkellä tehdä. Eli ei kun avoimella keskustelulla ja entistä paremmalla yhteistyöllä lajia eteenpäin :)

    VastaaPoista
  10. Pitkän kisakauden jälkeen täällä taustavoimissakin pidetään vähän vapaita pois:-) Ihan hyviä pohdintoja paremmista tavoista huomioida triathlonistit. Katsotaan, mihin päädytään.

    Urheilutoimittajain liiton valintoihin pitää kuitenkin muiden liittojen tapaan omat ehdokkaat nimetä ja siellä molemmat sukupuolet ja nuoret on huomioitava...

    Sujuvaan kauteen 2013 valmistautuen!

    VastaaPoista
  11. Kaisa osuu kysymyksellään ydinasiaan! Valitaanko vuoden parasta urheilijaa vai arvokisamenestyjää? Etenkin, kun meillä ei tänä vuonna valitettavasti ole yhtään järistyttävää arvokisasaavutusta!

    Liiton sivun perustelujen mukaan pääpaino vaikuttaisi olevan arvokisamenestyksessä. Tällöin valituiksi olisi pitänyt tulla MM- ja EM-tulosten perusteella Jarmo tai Merja! Ellei pääpaino ole kaikissa SM-kisoissa, jolloin Darbylla on paras suora (3 kultaa (2x Tri ja 1x Duathlon), Triathlonin SM-kisojen perusteella taas valituksi olisi pitänyt tulla Kaisa (2 kultaa + 1 hopea)

    Vuoden parasta urheilijaa haettaessa ja verrattuna "kansainvälisiä" tuloksia kisan voittajiin ja kisojen tasokkuuteen, on ylivoimaisesti parhaat tulokset Kaisalla!

    Valinnan vaikeuttahan nämä asiat tietenkin aiheuttavat ;O)

    Eniten mietityttää, miten edelliset 2010 ja 2011 on valittu erikseen vuoden mies- ja naisurheilija, tänä vuonna toisin?? Tarkoittaneeko se valinnoissa sitä, että tänä vuonna valittu olisi valinnan tekijöiden mielestä ollut selvästi parempi? Kuitenkin esim. viime vuonna HASTILLA oli saavutuksena EM-HOPEA..

    Toinen asia, mikä vuoden valinnoissa ym. olisi mm. lajiliittomme hyvä ottaa mietintään!

    Näitä MM- ja EM-kisoja alkaa olemaan triathlonissa kohta vuosittain aika hurja määrä ja lisää varmaan tulee, eiköhän kohta ole myös Tri Starin, 5150 sarjan (EM -kisat taisi jo siinä ollakin) ym. ym. EM:ää, MM:ää..

    Pääpaino kansallisen lajiliiton valinnoissa, panostuksessa ym. tulisi mielestäni vahvasti olla ITU:n ja ETU:n (eri matkojen EM ja MM ja Cupit) alaisissa kisoissa, väheksymättä tietenkään tunnettuja mm. Ironman -sarjan tai vaikka 5150 sarjan tasokkaita kisoja!


    Kommentoi mietiskelevä valmentaja ;)

    Paul

    ps. pitänee laittaa pystyyn oma "mietiskelevä valmentaja" blogi, missä voi upean lajimme asioita valmentajan, kisajärjestäjän ym.
    näkökulmasta itsekseen mietiskellä ;)

    VastaaPoista
  12. Jep.
    Urheilutoimittajat olivat nostaneet omissa kyselyissään vielä yhden nimen esille...

    Eli asista voi olla valistuneesti hyvin montaa mieltä jokaisen lajin kohdalla. Tammikuussa saadaan varmasti kuulla samankaltaista spekulointia sen isoimman nimeämisen tiimoilta - pusketaan triathlonia sinne askel kerrallaan: http://www.suomenurheilugaala.fi/ehdokkaat/

    Nyt lopettelen tämän asian kommentoinnin täällä Kaisan blogissa. Lukeminen ja kannustus toki jatkuvat:-)

    VastaaPoista
  13. Ymmärrän harmituksesi Kaisa, mutta tosiaan tämä on aivan turhaa ruikutusta. Pysy liiton valintojen yläpuolella ja keskity sellaisiin asioihin joihin pystyt itse vaikuttamaan.Omien tuloksien vertaaminen muiden tuloksiin on melko subjektiivista toimintaa, eikä vie sinua oikeaan suuntaan. Tsemppiä treeneihin.

    tomppa

    VastaaPoista