tiistai 9. syyskuuta 2014

Treenivinkkejä alkusyksyyn

Ajattelin tehdä valmennustyylin postauksen pitkästä aikaa ja kertoilla, miten lämpimiä, mutta silti ihanan raikkaita syyspäiviä voisi hyödyntää harjoittelussa. Uskon, että nämä vinkit sopivat sekä aloittelijoille että jo pitkäänkin treenanneille. Me olemme koko triathlonurani ajan treenanneet alla olevaan tyyliin vielä syyskuun (vaikka enää ei olisi kisoja) ja pitäneet lepokauden sitten lokakuun sadepäivinä.

Tässä vaiheessa vuotta kantsii unohtaa turha totisuus ja tavoitteellisuus. Tärkeintä on kerätä upeita fiiliksiä, joista voi sitten ammentaa iloa synkkinä talvipäivinä. Toisille fiilistely voi tarkoittaa erittäin kevyitä ja lyhyitä liikuntatuokioita. Toiset taas löytävät parhaat tunnelmat ääripitkistä harjoituksista. Esimerkiksi mulla nousee vieläkin hymy huulille, kun mietin muutamia viime syksyn 7-8 h pyörä- + juoksuseikkailuja :)

Polski järvessä

Syksylläkin kantsii käydä uimassa avovedessä. Viileän raikas järvi ja syksyiset puut on tosi upea yhdistelmä. Tunnelma on jotenkin ihan erilainen kuin kesällä. Märkkärillä sitä paitsi tarkenee edelleen hyvin. Itse asiassa vesi oli eilen Kuusiksella niin "lämmintä", että Pablo ui puolisen tuntia ilman märkkäriä! Varaa kuitenkin riittävästi lämmintä vaatetta mukaan tai käy uinnin perään saunomassa.



Pyöräile teillä tuntemattomilla

Hyvä tapa rikkoa rutiineja on lähteä lenkille uusille reiteille. Tosi monella on tietyt lempparilenkit, jotka ehkä kieltämättä ovat ne parhaat kodin läheltä löytyvät, mutta nyt syksyllä on hyvä hetki lähteä vähän seikkailemaan. Poukkoile siis mihin sattuu. Ei oo niin tarkkaa, eksytkö hieman tai päädytkö hitaalle lähiöalueelle, jolla et voi polkea ollenkaan "treenivauhtia". On yllättävää, miten paljon uutta nähtävää oman kotiseudun läheltä voi löytyä.

Leikittele maastossa

Etenkin juoksulenkit kantsii tehdä maastossa. Juokse puruilla ja poluilla ja vaihtele vauhtia ihan vain ja ainoastaan oman fiiliksen mukaan. Juokse välillä kovaa ylämäkeen ja välillä taas alamäkeen. Hissuttele joitain pätkiä ihan mateluvauhtia tai kävele. Etsi luonnollisen juoksun iloa!

Tee multitreenejä

Lämpimillä syyskeleillä yksi kivoimmista treeneistä on myös sellainen, johon kuuluu vaikka mitä lajeja. Nämä treenit onnistuvat helpoiten ei-niin-kalliilla pyörällä, joten kaiva rospuuttofillarisi varastosta. Pakkaa lenkkarit reppuun, polje ympäriinsä ja aina kun löytyy kivoja polkuja, vaihda hetkeksi juoksuun. Välillä voit myös jäädä tekemään lihaskuntotreeniä hiekkateiden varsillä löytyville jumppapaikoille tai jos fiilis on ihan ekstremehakuinen, lähde tarpomaan suolle.


Treenaa kaverin kanssa

Lähde lenkille sellaisen kaverin kanssa, jonka kanssa et yleensä treenaa. Tee vaikkapa ystäväpiirissäsi olevan crossfittaajan kanssa pyörä + juoksu -treeni ja anna hänen puolestaan opettaa sinulle kuntosaliliikkeitä. Tai lähde porukkalenkille ihan uudessa ryhmässä. Esimerkiksi useilla triathlon- ja pyöräseuroilla sekä HePo:lla on kivoja ryhmälenkkejä lokakuulle asti. Näin syksyllä ei oo niin väliä, ootko lenkkiseurasi kanssa ihan samassa kunnossa - voit mennä normaalia vauhtiasi hiljempaa tai puristaa kovempaa ilman stressiä siitä, kehittääkö treeni just tiettyjä kestävyysominaisuuksia tai kuinka monta palauttelupäivää tarviit lenkin jälkeen.

Herkuttele

Syksyn lenkeillä on myös oiva tilaisuus herkutella. Ruoka maistuu uskomattoman hyvälle lenkin lomassa raikkaassa ulkoilmassa. Pakkaa mukaan vaikkapa juustosämpylää ja kaakaota tai pysähdy ostamaan kahvilan muhkein korvapuusti. Nauti rauhassa - jos sinulla on vain rajattu lenkkiaika, niin nyt voit hyvällä omalla tunnolla lyhentää lenkin treenipuolta ja lisätä nautiskelupuolta.

Palautusateria pitkän triathlontreenin jälkeen. Vaniljajogurttia, raejuustoa, itse tehtyä omppuhilloa, Macaa, Biokian marjajauhoja ja kuivattuja marjoja. Lisäksi loput urheilujuomasta. Maistui hyvälle :)

2 kommenttia:

  1. Tulipas tästä tekstistä hyvälle tuulelle! Kiitos! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanista treenivinkeistä ! Tekstistä huokuu treenaamisen ilo :)

    t. eräs kuntohölkkääjä

    VastaaPoista