sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Lättäreitä

Jos joku ihmetteli viime postaukseni jälkeen, miksi mulla on niin monet lättärit, tässäpä vastaus!

Yksi syy lukuisiin lättäreihin taitaa olla se, että uudet lelut piristävät. Niinpä erilaisia leluja on kertynyt vuosien varrella melkoinen läjä.

Toisaalta täysin turhaan en oo yhtään lättäriparia ostanut, vaan jokaisella parilla on mainostettu olevan oma funktionsa tekniikan oppimisen kannalta. Ja kaikkeahan pitää kokeilla.

Kolmas hyvä syy käyttää erilaisia lättäreitä on se, ettei kisoissa saa turvautua leluihin eikä kroppaan kantsi rakentaa vahvoja muistijälkiä millään apuvälineellä uimisesta.

Osa alla olevista lättäreistä on mulla viikoittaisessa käytössä, osan oon kokenut melko turhiksi ja ne lojuvat kaapin perällä. Tässä lyhyt kuvaus jokaisesta lojaalista uintikaveristani:

Minilättärit / sormilättärit ovat ihan huiput.Auttavat tosi paljon otteen löytämisessä, mut eivät rasita käsiä kuten isommat läpyskät. Joku vuosi käytin näitä aika paljonkin, nyt ne ovat toimivuudestaan huolimatta jääneet vähän vähemmälle kulutukselle.
 

Finis Agility paddles. Jos näillä vetää vedon pahasti "läpi", tippuvat ne käsistä (siis jos nyt ei purista niitä peukaloilla kiinni...). Toimivat, melko pienet tekniikka- ja voimalättärit.
 
Finis Freestyler paddles. Ohjaavat etenkin vedon alkua vartalon suuntaiseksi ja sellaiseksi, että kämmenen nokka lähtee kohti pohjaa. Lopputyönnössä tuntuvat kuitenkin vähän kummallisilta eivätkä ainakaan mun uintiin toimi täysin. Ausseissa pro tiimi, jonka kanssa treenasin, käytti paljon näitä. Mä käytän silloin tällöin.

Antilättärit! Näillä uidessa on sama efekti kuin silloin, kun ui "kädet nyrkissä" -drilliä. Ei siis pääse eteenpäin, jos ei osaa käyttää kyynärvartta ja vartaloa kämmenien lisäksi. Turhauttavan hidasta sutimista, mut ajavat asiansa.

Pakottavat pitämään kämmenen kyynärvarren suuntaisena eli kämmen ei pääse pettämään. Sattuvat helposti olkapäihin (johtuu osittain mun hieman liian suorasta vedosta). En oikein tykkää enkä juurikaan käytä.

Otelättärit, jotka tekevät vähän samaa kuin edelliset, mutta voimavastusta ei tuu ja lisäksi saa vesituntuman paremmin. En kuitenkaan oo kokenut kovin toimiviksi omalle kohdalleni. Ovat auttaneet joitain valmentamiani aloittelijoita.

Nämä on mulla eniten käytössä. Aika lailla perinteiset läpyskät, joilla saa poweria käsiin ja vauhtia treeneihin! Kiva uida. Tykkään tästä TYR:n mallista selvästi enemmän kuin noista alla olevista vihreistä ja punaisista lättäreistä. TYR:eillä saa hyvän vesituntuman (kiva iso reikä kämmenen kohdalla) ja vedon alku ohjautuu helposti oikeaan suuntaan (terävähkö pää).

Parit vanhat, ihan toimivat läpyskät. Jossain vaiheessa lähes kaikki kilpauimarit uivat näiden vihreiden mallisilla lättäreillä  ja monien mielestä ne ovat edelleen "ainoat oikeat".


Vielä bloggauksen loppuun muutama varoituksen sana kuntoilijoille, jotka ehkä innostuvat kirmaamaan kauppaan lelujen hankintaan :) Lähde liikkeelle PIENISTÄ lättäreistä ja varmista, että vetosi on edes suurin piirtein oikeaoppinen ennen kuin siirryt ns. voimalättäreihin! Lisäksi kantsii pitää mielessä, ettei innostu uimaan lättäreillä turhan paljoa, vaikka se kivaa onkin, kun saa treeneihin lisää vauhtia.

Pullareita (jalkojen välissä olevat kellukkeet) me emme käytä kuin silloin tällöin, sillä ne sotkevat hieman vartalonkiertoa. Liika pullareiden käyttö on mun mielestä pieni probleema etenkin monien kuntoilijatriathlonistien kohdalla - pullareilla intoudutaan uimaan aivan liian paljon, koska ne korjaavat pahasti hajoavat saapasjalkapyöräilypotkut. Uiminen voi lopulta sujua jopa nopsempaan pullareilla kuin potkujen avulla. Suosittelenkin, että ainakin osan lättärivedoista uisi kevyesti potkien ja pullarit jättäisi vain niille kerroille, kun haluaa keskittää ihan kaiken energiansa käsivedon oppimiseen.

Kivoja uinteja kaikille :)

3 kommenttia:

 1. No jopas on lättärivalikoimaa, noillehan tarvitsee jo oman säilytysboksinkin kotona :)
  Mistähän tuollaisia "kädet nyrkissä" -mötiköitä saa? Pitäisi ehkä hankkia sellaiset omaan uintikassiin virikkeeksi. Ja ehkä sormilättärit myös, kun muutamalla kokeilukerralla ovat vaikuttaneet päteviltä.
  Tai ehkä pitäisi vaan keskittyä kiltisti ylipäätään altaassa viihtymiseen, silläkin taitaa minun vauhti vielä korjaantua paremmaksi.

  VastaaPoista
 2. Olenkin vain ihmetellyt mihin noita kaikkia erinäköisiä härveleitä käytetään. Nyt ei tarvitse enää ihmetellä ;) Itselläni on nuo Finisin Agility paddles. Aika kivat ja olenkin saanut vetoihini sitä tuntumaa noiden ansiosta eli vauhti parantunut.

  VastaaPoista
 3. Moikka,

  Joo mulla onkin yksiön vessa lähinnä jonkun leluvaraston näköinen ;) Ostin mun antilättärit (mötikät) swimshop.se:stä jokunen vuosi sitten, mut nyt niitä ei pikaisella googlailulla löydykään...? Sormilättäreitä saa ainakin swimshop.fi:stä ja suosittelen kyllä niitä, jos sullakin Terhi on uinnin probleemana se, että veto hiukan pettää alta. Mut joo sulla varmasti uinti kehittyy vielä helposti ihan vaan sillä, että käyt säännöllisesti polskimassa - oon vähän kade, kun mun pitää tehdä sen lajin eteen jo niin hirmusti enemmän töitä ;)

  VastaaPoista