perjantai 22. marraskuuta 2013

Pitkää vai lyhyttä

Pitkää vai lyhyttä matkaa, siinäpä kysymys, joka mulle on esitetty useammin kuin usein viime kuukausina. Ja toki oon pyöritellyt kysymystä aika monta iltaa itseksenikin. Tässä muutamia ajatuksia eri matkojen kisoista noin yleisellä tasolla. Jossain myöhemmässä postauksessa mietin sit hommaa vielä enemmän omaan napaani tuijottaen eli siltä kannalta kumpi sopii just mun ominaisuuksille ;)

Lyhyen matkan plussaa on tietty olympialaiset. Mielestäni urheilija ei voi saavuttaa mitään hienompaa kuin olympialaisissa menestymisen. Olympiamatka on myös tällä hetkellä maailman kovatasoisin ja kilpailluin triathlonmatka. Varsinaista huipputason huippu-urheilua, jossa kisatapahtumat ovat omaa luokkaansa. Ja matkana olympiamatka on vauhdikkuudessaan ja raakuudessaan loistava. Mahtavaa meininkiä, kun ensin rykäistään 1,5 km uintia ja 40 km pyöräilyä ihan kammovauhdilla ja loppuun paukutetaan rapian puolentunnin kymppi!


Miinusta olympiamatkassa on, että ITU kisoissa pärjääminen vaatii ympäriämpäri reissaamista. Täytyy kerätä rankingpisteitä, jotta edes pääsee maailmancupien lähtöviivalle. Viime kesänä olisi tosin päässyt melko helpolla joihinkin kisoihin, mutta kesäkuussa 2014 alkaa taas Rion olypiaruljanssi ja ITU kisojen taso räjähtää aivan varmasti äärettömän kovaksi. ITUilu on siis erittäin kallista touhua. Urheilijan kannalta se on järkevää ainoastaan niissä maissa, joilla on ison maajoukkueen harjoitus- ja taloustuki takana. Mutta harvahan järkisyistä urheilee.

Pitkässä matkassa kiehtoo puolestaan eniten se, että pitkillä matkoilla homma on enemmän omissa hanskoissa. Pyöräilyn peesikiellon takia kaikenlainen taktinen säätäminen on vähäisempää ja myös pyöräilyllä on kunnolla merkitystä eikä kisa oo lähinnä uinti-juoksukisa. Oikeaa upeaa kokonaista triathlonia siis! Mielestäni tosin pyöräilyn merkitys on jo hiukan turhankin suuri, uintia saisi olla suhteessa enemmän kuin nyt on. Pitkien matkojen kisoista legendaarisin on toki Hawaiin palmujen alla vuosittain käytävä MM mittelö. Myös ns. puolimatkan suosio ja kovuus on noussut vuosi vuodelta ja erityisen hienon "puolikkaasta" tekee mielestäni se, että kyseinen matka sopii sekä ITU kisaajille että ironmaneille eli sillä nähdään välillä superjänniä kohtaamisia. Pitkillä matkoillakin on arvokisoihin kovat rankingjärjestelmät, mutta mm kisoja lukuun ottamatta kansainvälisiin todella kovatasoisiin tapahtumiin pääsee vähemmällä matkustamisella kuin ITU kisoihin.


Huonona puolena pitkissä matkoissa on, etteivät pitkät matkat oo olympialaji. Kansallisestihan taas pitkien matkojen taso on meillä jopa kovempi kuin lyhyillä matkoilla. Miinusta pitkissä matkoissa on myös se, että peesaamisen täysi valvonta on mahdotonta, vaikkakin se on viime vuosina parantunut. Tähän joku tietotekninen piippauslaite pelastus olisi hieno homma ;) hiukan hankalaa pitkillä matkoilla saattaa olla myös se, että kuntoilijat ja huippu-urheilijat kisaavat samaan aikaan: tämä on mun kokemuksen mukaan ollut ongelma tosin vaan ironman 70.3 EM kisassa, jossa reitti oli paikoin niin kapea, että syntyi lähes vaarallisia ohitustilanteita, kun eri kierroksilla olevien juoksuvauhdeissa oli melkoisia eroja. No, tietääkseni mikään sijoitus ei tähän ratkennut. Ja onhan toki yhdessä kisaamisessa hyvätkin puolensa ja se tuo sellaista rentoa ja spesiaalia urheiluhenkeä, jota ei taas ITU kisoista löydy.

Kuntoilijan kantsisi mielestäni tehdä kaikkia mahdollisia triathlonmatkoja. Tässä jutussa oon tarkastellut lähinnä ulkomaan kisoja, ja Suomestahan ollaan perinteisesti lähdetty lähinnä Ironmanin tai challenge sarjojen pitkiin kisoihin. Luulen, että myös ITU:n age group tapahtumat olisivat upea kokemus monelle, sillä niissä saisi kokeilla vähän kovempaa vauhtia ja erilaista tunnelmaa. Vaikka upeaahan on, ettei nykyään Suomesta tarvii lähteä ollenkaan ulkomaille hakemaan mahtavia kisafiiliksiä - Suomessa on tosi monia superlaadukkaita tapahtumia minimatkoista pitkiin!

6 kommenttia:

 1. Havaijilla panaa on vapaa, joten agegroupit eivät "häiritse" huippujen suoritusta, joten Kaisa sinne vaan erillaisia kokemuksia hakemaan. Urheilussa myös kivaa se, että säännöt hyvin yksinkertaiset ja niiden sisällä voi antaa kaikkien kukkien kukkia vaan ;)

  VastaaPoista
 2. toivon sydämmestäni,että sinut nähdään riiossa......

  VastaaPoista
 3. Mua henkilökohtaisesti kypsyttää noi lyhyiden matkojen peesailut pyöräilyssä. Eihän se kuulu triathloniin :P Lyhyillä matkoilla korostuu niin kovasti yksilön kyvyt, että saisi olla kiellettyä niissäkin. *itkee surkea juoksija*

  VastaaPoista
 4. Hienoa pohdintaa aiheesta. Luulen, ettei pitkät matkat olympialaisiin ihan hevillä päädy, niissä piireissä kun tunnutaan pitävän tuota maratonia kestävyyslajien kuninkuuslajina. Mitä sille kuninkuudelle kävisi jos rinnalle tulisi Triathlonin täysmatka jossa sitten lopuksi tempastaan se maraton...
  En ole täysin selvillä miten noihin Olympialaisiin päästään, mutta mielestäni tuota järjestelmää voisi päivittää ihan rajulla kädellä. Jotenkin toivoisin, että maanosien- ja maailmanmestaruuskisat toimisi karsintakisoina niihin. Toki on hienoa, että maailmancupilla on oma arvostuksensa ja statuksensa. Mutta juuri sellaisten kisaajien joilla ei ole suurta sponsoria rahoittamassa matkustamista pitäisi olla mahdollista päästä kisoihin ihan tuloksella. Nyt tilanne vaikuttaa enemmän siltä, että kisapaikat tavallaan "ostetaan" olympialaisiin, mikä omasta mielestäni on olympia hengen vastaista. Tai miksi olympialaisiin triathlonille ei ole laitettu A ja B rajaa niinkuin on muissa lajeissa? Pääsisikö silloin liikaa triatleetteja kisoihin ja olisi hankala järjestää kisat? Voisiko triathlonin kisata samalla tavalla kuin hiidossa, lähdöt 15 sekunnin välein, eikä yhteislähtöä?
  Yksi mikä tähän ei liity, mutta olisi se hienoa nähdä triathlon takaa-ajo kisatkin, ens vedettäisi sprintti yhteislähdöllä esim, torstaina ja sunnuntaina olisi sitten perusmatkan takaa-ajo vuorossa?

  VastaaPoista
 5. Hyviä ajatuksia sulla aiheesta :) olympiamatka nimenomaan peesivapaana on valittu olympialaisiin, koska se on tosi yleisöystävällinen: jännä ja sopivan hektinen kisa. Aina silloin tällöin kuulee huhuja, että pitkää matkaakin (nimenomaan ITU:n pitkää) koitettaisiin saada geimeihin mukaan, mut se ainakaan pariin seuraaviin ehdi. Myös noita erilaisia väliaikalähtöjä on mietitty ja luulen, että sellainen tulee joihinkin maailmancupeihin jo aika piankin.

  Karsintasysteemi on ITU:lla ihan ok reilu. Olympiamatkalla on MM kisan sijaan maailmancup sarja eli mestari syntyy formulakisojen tyyliin ja näistä kisoista saa pisteitä olympialaisia varten. Samoin pisteitä saa EM kisoista ja muista cup kisoista. Missään nimessä kisapaikan "ostaminen" ei oo mahdollista. Kiertämistä tarvii kuitenkin tehdä jonkun verran, koska yhteensä 14 kisan pisteillä on merkitystä. Lisäksi tällaisen pienen maan edustajan on ensin ansaittava maapaikka niihin kisoihin, joissa isoja pisteitä on jaossa. Ja kiertämistä lisää toki myös se, että ITU kisoista tarvii kerätä hiukan kokemusta ennen kuin siellä pärjää - menoa voi verrata vaikka sprinttihiihtoon, joka sekin on vaikeaa mikäli ei oo tehnyt kisoja tai treenannut lajia maajoukkueen kesken. Aikaraja on triathloniin mahdoton ajatus, koska reitit heittää matkoiltaan ja olosuhteetkin vaikuttavat loppuaikoihin tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Triathlon on vielä sen verran uusi laji ja varsinkin kilpa tasolla minulle itselle todella uusi. Eli en tiedä niinkään miten asiat oikeasti ovat. Vaan lähinnä kuulee jotain sieltä, toista täältä ja niistä tiedoista sitten luon käsityksen asioista. Valinta systeemi on silloin reilu jos kisaajat kokevat sen reiluksi. Lähinnä aika rajoilla tarkoitin sitä, että jos joku alittaa ihan jonkun haamurajan, esim täydellä matkalla 8h niin hänellä olisi lippu kisoihin automaattisesti.
   Sellainen kysymys mulla heräsi, että miten maapaikka ansaitaan kisoihin? Sitä en ole monessa muussakaan lajissa aina ymmärtänyt. Esim. Kenialainen talviolympialaisissa hiihtämässä 15km perinteistä, tai Norsunluurannikolta joku uimassa 100m vapaauintia olympialaisissa aikaan 1:58 ? Nämä ovat itselle vaikeita asioita ymmärtää.

   Poista