maanantai 17. helmikuuta 2014

Treenipäiväkirja paljastaa paljon

Treenipäiväkirja on yksi arvokkaimmista urheiluvälineistä - eikä se edes maksa mitään. Päivis kuitenkin paljastaa paljon! Oon täyttänyt päiväkirjaa 13 vuotiaasta lähtien. Jokaikinen päivä. Joku voisi sanoa tätä hullun hommaksi. Musta se on hyödyllistä ja jopa tosi kivaa :)

Aluksi treenipäiväkirjani oli ruutuvihko. Triathlonin aloitettuani ja Paulin valmennukseen mentyäni aloin täyttämään alla olevaa huomattavasti havainnollisempaa taulukkoa. Taulukkoon jaottelin tekemiset eri lajien ja tehojen mukaan. Alleviivasin keltaisella kommentit ja punaisella viikon tärkeimmät treenit.  Taulukkosivun toiselle puolelle kirjoitin tarkat treenisisällöt (uintisarjat, vetojen vauhdit ja sykkeet, kisojen fiilikset yms.).

Tämä päiviksen sivu on helmikuulta 2001. Kyseessä oli raskas parin viikon treenijakso, joka huipentui Hakunilan uimahallissa pidettyyn Bikini-triathloniin. Siinä uitiin altaassa, poljettiin ergoa ja lopuksi juostiin ulkona. Niiiiiiin legendaarinen ja mahtava tapahtuma, pitäisiköhän se herättää uudestaan henkiin?!! Hauskaa tässä viikossa oli myös se, että hiihdin sunnuntaina perinteistä uusilla suksilla. Nämä sukset ovat mulla vieläkin käytössä ja just muutama päivä sitten mietin, että tulisipa vihdoin lunta, kun mulla on varastossa näin hyvin toimivat pertsan kapulat.

Muuten tuosta viikosta voisi kommentoida, että vuosien treeni ei onneksi ole mennyt hukkaan :). Kunto on siis onneksi kehittynyt ja vauhdit ovat nykyään ihan eri luokkaa. Ja nyt tuollainen treeniviikko ei olisi niinkään kova. Lisäksi just tästä päiviksen sivusta olisi ollut poimittavissa arvokasta infoa. Se paljastaa, että mulla oli jo tossa 2001 talvella selviä probleemia hengityksen kanssa. Tähän olisi pitänyt reagoida välittömästi. Seuraavasta kesästä tuli hyvä (nuorten pohjoismaiden mestaruus ja EM 13. sija), mutta siitä olisi tullut vielä parempi, jos olisin hakenut hoitoa rasitusastmaani ja saanut kisoissa enemmän happea...

Viime syksynä siirryin treenipäiväkirjan täyttämisessä uuteen aikakauteen. Nyt mulla on pilvessä hieno excel-taulukko. Ihan kätevä. Toisaalta ei voi enää piirrellä kivoja kuvia ja käsinkirjoitustaito kärsii. Exceliä enempää en halua automatisoida päiväkirjaani. En siis halua vain latailla sykemittarista tiedostoja koneelle. Itse kirjoitettaessa asiat tulee pyöräytettyä päässä läpi. Ainakin mulle se on ollut hyödyllistä niin oman urheilemiseni kuin valmentajana kehittymiseni kannalta.

Ei kun jokainen vähänkään tavoitteellisemmin urheileva nyt kipinkapin täyttämään päivistä - keinojahan sen pitämiseksi on vaikka kuinka monia. Yksinkertaisimmillaan kantsii pistää vaikka kalenteriin karkeita merkintöjä siitä, mitä tuli treenattua. Motivoivaa ja hyödyllistä.

4 kommenttia:

  1. Onko sulla jotain vinkkejä rasvanpolttoon/painonpudotukseen kestävyysurheilevalle naiselle (160/60)? Esim missä suhteessa hh/protskut/rasvat, paljonko energiaa olisi hyvä saada jos treeniä keskimäärin 1-2h/pv (juoksu, pyöräily, hiihto ja uinti vaihdellen, kovaa ja kevyttä sopivassa suhteessa), ja onko sulla jotain nyrkkisääntöä esim aamulla hiilarit illalla rasvat/protsut tai vastaavaa? Kovasti tavoite olisi hoikistua jotta etenkin juoksu sujuisi paremmin ja ei vammoja tulisi, en tiedä auttaisko esim vhh, jotta sais liiat rasvat ja isot lihakset pois, tai toimisko jokin muu? Kiitos paljon jos viitsit auttaa, ja zemit tulevaan kauteen! Oot mun idoli :)

    VastaaPoista
  2. Tähän on aika hankala vastata tälleen pikapikaa blogissa... Täytyisi ehkä jossain vaiheessa kirjoittaa koko juttu aiheesta :) mutta yksinkertaistetusti: painonhallinnan pikajippoja ei oo olemassa, vaan etenkin liikunnan harrastajalle säännöllinen terveellisten ruokien syöminen on sekä treeneissä kehittymisen että myös painonhallinnan kannalta järkevintä. Protskujen ostuutta tulee lisätä jonkin verran painonpudotuksen aikana, mutta varsinaista vhh dieettiä en suosittele etenkään sulle, kun harrastat liikuntaa ja pudotettavaa painoa ei oo paljoa. Jos oma ruokavalio askarruttaa ja haluat henkilökohtaisia neuvoja miten just sun tottumuksia kannattaisi säätää, kantsii täyttää ruokapäiväkirjaa ja hakeutua esim ravitsemusterapeutin neuvontaan. Tsemppiä kevääseen :)

    VastaaPoista
  3. Harmittaako että fitfashion bloggaajat saavat suurempia sponsoreita kuin sinä huippu-urheilijana? Otetaan esimerkiksi Venla Savikujan blogi jolla on tuhansia seuraajia ja sen seurauksena isot mainostajat rahoittamassa. Okei, hän sai julkisuusavun Salatuissa Elämissä näyttelemisestä, mutta silti, tarinat ovat naisiin uppoavaa sosiaalihössötystä, ruanlaittoa ja vatsalihasten, hauiksen ja pyllyn pumppausta. Myös miehet kuolaavat. Todella moni suomalainen nuori nainen on ottanut elämäntehtäväkseen kertoa blogien avulla pumppauksistaan ja dieteistään. Ja miehet kuolaavat. Kaupunkiasujien urheilu on menossa tähän suuntaan länsimaissa jossa jokainen pumppaus ja ruoka-annos vie kohti onnellisuutta.

    VastaaPoista
  4. Joo nämä kaikenlaiset fitness blogit ovat tosi suosittuja. Mutta eipä siinä mitään: jos blogit motivoivat niin kirjoittajaa kuin lukijoitakin terveellisempiin elämäntapoihin, niin hyvä juttuhan se vaan on :)

    VastaaPoista