keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Arkista aherrusta

Sitä se on viime ajat ollut, perusaherrusta. Tasapainoista puurtamista loppusyksystä lähtien. Voi kuulostaa tylsälle, mutta on itse asiassa tosi nautinnollista, kun saa touhuihin hyvän rytmin päälle ja arki rullaa kuin itsestään!

Tällä perusaherruksella on päässyt jo hyvään kuntoon, mutta jotta pärjää ison maailman kisoissa, pikkuhiljaa täytyy alkaa tarkentamaan focusta eli koventamaan treeniä ja lisäämään lepoa. Treeneissä pääpaino on viime viikot ollut uinnissa, jota on kertynyt 30 km molemminpuolin viikossa. Jatkossa tarkoituksenani on tehdä sekä peesivapaita että peesikieltokisoja, mutta täytyy puolimatkallakin uida tosi kovaa. Uinnin ohessa on toki tullut kaikkea muutakin kivaa. Edelleen sillä meiningillä, että himpun verran vähemmän ja kevyemmin, mitä mieli tekisi (tosin triathlonistin mieli haluaisi usein aika paljon...).

Mutta koska moni, ainakin äiti ;), on kysellyt missä oikein olen koko ajan menossa, niin tässä on hahmotelma viime aikojen perusviikostani. Treenivuorot ja muut vastaavat seikat huomioiden tämä on muodostunut tosi toimivaksi malliksi.

Maanantai:
aamulenkki
gradua ja erilaisia paperitöitä
Uinti perusharjoitus, jossa pätkittynä race pacea tai lyhyttä kovempaa TAI lepoilta

Tiistai:
Uinnin valmentamista
Lihaskuntoa (monipuolista toiminnallista sälää) + lyhyehkö uinti
Gradua ja paperihommia
Juoksuvalmennusta, itselle tulee ohessa kevyt lenkki, jonka alle saatan hiihtää

Keskiviikko:
Uinnin valmentamista
Uinti, jossa reippaampaa vauhtileikittelyä tai nousevia uinteja pitkänä sarjoina
Gradua ja paperihommia
Pk-treeni (hiihto, ergo, juoksu) + lyhyt lihaskunto + lyhyt uinti

Torstai:
Juoksu yms. (rentoja 1-2 km vk-AnaK vetoja lyhyillä palautuksilla tai lyhyempiä sarjoja taloudellisuuteen tähdäten + erilaisia juoksudrilli ja lihaskuntojuttuja)
Gradua ja paperihommia
Kelausuinti + lyhyt vesijuoksu + sali

Perjantai:
Ergolla pk-vk + lyhyt mattojuoksu + lyhyt uinti
Gradua ja paperihommia
Uinti, pitkän radan 5-6 km sitkeän reipas treeni 200-800 m sarjoina lyhyillä palautuksilla

Lauantai:
Uinti peruskelaus + (ergo pk) + mattojuoksu sitkeähkö pk-vk + lyhyt lihaskunto
Vähän paperihommia
Uintivalmennusta + juoksuvalmennusta Myllyssä, ohessa itsellekin kevyet drilli- ja juoksusessio

Sunnuntai:
Uinti, pitkä kelaus + hiihto + lyhyt juoksu + ergo + lihaskuntoa
Lepoilta ja hierontaa

Lisäksi tietty venyt, huoltojumpat ja foam rollerit. Vielä aiempaa tarkemmin mietittyä ravintoa. Nukkumaan klo 21.30 ja ylös kuuden jälkeen. Näin ne triathlonistit syntyvät täällä jäiden keskellä :)

5 kommenttia:

 1. Sun viikot kuulostavat aivan mahtavalta, muista nautti jokaisesta päivästä! Vaikka ammattiurheilijan elämä on varmasti vaativaa ja paineitakin voi olla, on tuollainen treenivapaus ja aika paneutumiseen mieletöntä luksusta! Ainakin kun asiaa katsoo työssäkäyvän perheenisän näkökulmasta, joka harjoittelee molemmat viikon vapaat tunnit... :)
  m.

  VastaaPoista
 2. Kiva juttu, kun laitoit sun treeniviikon ohjelman julkisesti luettavaksi. Kiva nähdä, mitä siihen kuuluu, näin kuntoilijan silmillä katsottuna :)

  t. eräs kuntohölkkääjä

  VastaaPoista
 3. Haluaisin vielä kysyä mielipidettäsi yhteen asiaan. Harrastan siis itsekin aktiivisesti lenkkeilyä ja vammojen myötä eräs lääkäri sanoi, että kehon huolto ja venyttelyt/ verryttelyt ovat vähintään yhtä tärkeitä asioita kuin itse lenkkeily . Oletko samaa mieltä?

  t. sama edellinen kuntöhölkkääjä

  VastaaPoista
 4. Näitä asioita on mielestäni aika mahdotonta pistää tärkeysjärjestykseen... Vammojen ehkäisyn kannalta sopivan maltillinen treenaaminen, monipuolinen lihaskuntoharjoittelu (ei tarkoita pelkkää kevyttä nysväämisjumppaa vaan ihan kunnon voimatreeniäkin), terveellinen ravinto ja riittävä kehon huolto (venyttely, hieronta yms.) ovat avainasemassa.

  Mutta överiin huoltojakaan ei kantsi vetää.Mun kokemuksen mukaan säännöllisyys on näissäkin oleellisinta eli esim. 10 min jumppa päivittäin on tehokkaampi kuin 70 min supervenyttely kerran viikossa...

  Mutta jos on vammoja, niin ehdottomasti kantsii mennä käymään urheiluun perehtyneellä fyssarilla! Vaikka maksaa hiukan, niin satsaus varmasti kannattaa. Kunhan sit vaan tsemppaa ja tekee fyssarin antamia jumppia säännöllisesti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurkiitos vastauksestasi :)

   t. Eräs kuntohölkkääjä

   Poista